Betoging niet in Schilderswijk

Het comité Samen tegen Racisme, waarvan de extreem-linkse AFA lid is, en de Nederlandse Volks-Unie mogen zaterdag niet in de Haagse Schilderswijk demonstreren. Dat heeft de bestuursrechter in Den Haag besloten. De rechter komt morgen met een toelichting.

De twee partijen spanden het kort geding aan tegen burgemeester Van Aartsen. Die had beperkingen opgelegd om een confrontatie tussen beide partijen te voorkomen.

Jammer

Voorzitter Constant Kusters van de NVU vindt het besluit van de rechter "jammer". "Het is een aantasting van het democratische recht in Nederland", aldus Kusters na afloop van de zitting.

De NVU was van plan om van station Den Haag Centraal naar de Schilderswijk te lopen, maar kreeg het Malieveld als locatie aangewezen. Die demonstratie gaat gewoon door, zegt Kusters. Hij verwacht zo'n 200 demonstranten.

Onaanvaardbaar

Het comité Samen tegen Racisme wilde in een demonstratieve tocht van de Schilderswijk naar het centrum van Den Haag lopen. Volgens het comité kan alleen zo een breed publiek worden bereikt.

Van de Haagse burgemeester mag het comité alleen op Plein 1813 bijeenkomen. Dat is voor AFA en het comité onaanvaardbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl