NOS SportAangepast

Van Rijsselberghe stijgt op WK

Dorian van Rijsselberghe is bij de WK zeilen voor de kust van Santander opgeschoven naar de zesde plaats in het klassement van de RS:X-klasse. De wereldtitel lijkt echter buiten bereik.

Van Rijsselberghe, dinsdag nog achtste in het klassement, heeft een achterstand van negentien punten op de Franse leider Julien Bontemps. Kiran Badloe, de tweede Nederlandse windsurfer met olympische ambities, kwam woensdag als negende, negende en elfde binnen. De 20-jarige plankzeiler uit Lelystad bezet na acht races de tiende plaats in de algemene rangschikking.

Lilian de Geus mag nog hopen op een medaille na een tiende, vijfde en dertiende plaats vandaag. De 22-jarige windsurfster staat zesde.

Rare wind

"Het is echt een WK van extremen. We hebben nog nooit zulke rare wind gehad zoals de eerste paar dagen en nog nooit met zulke harde wind uit deze richting gevaren als vandaag", zei een teleurgestelde Van Rijsselberghe. De favoriet voor de wereldtitel had met name in de ochtendrace moeite had met de extreme wind in de Golf van Biskaje. Na het middaguur viel de wind juist compleet weg.

Ondanks de lastige omstandigheden schuift windsurfer schuift de olympisch kampioen in de RS:X-klasse twee plekken op in het klassement. "Vandaag hadden we superveel wind. Ik heb één slechte race gevaren en twee 'oké-races' met een zesde en een achtste plaats. Maar iedereen heeft dezelfde omstandigheden."

"We moeten nu gewoon eerste, tweede en derde plaatsen gaan varen om op het podium te eindigen," beseft Van Rijsselberghe. "Morgen moeten we weer volle kracht ervoor gaan en hopen dat de rest van het veld iets minder goed vaart."

Beste tien

Donderdag staan er nog drie races op het programma en wordt bepaald welke windsurfers vrijdag in de medalrace mogen uitkomen. Van Rijsselberghe en De Geus lijken zeker van de slotrace.

Badloe, momenteel tiende, moet vooral Pierre Le Coq in de gaten houden. Hij verdedigt een voorsprong van negen punten op de Fransman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl