NOS NieuwsAangepast

Duitsland biedt Liberia hulp aan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat Liberia helpen om de ebola-uitbraak te bestrijden. De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf had Merkel eerder deze maand om hulp gevraagd. Daar geeft Merkel nu gehoor aan.

Duitsland zal Liberia steunen met een mobiel ziekenhuis. Ook overweegt de bondskanselier transportvliegtuigen te sturen, die mogelijk worden gecoördineerd door het Duitse leger.

Significant

De Amerikaanse president Obama kondigde gisteren al aan 3000 militairen te sturen naar het door ebola geteisterde land. De Liberiaanse president noemt het besluit van de VS om te helpen "significant" in de strijd tegen de ergste ebola-uitbraak ooit.

"We hopen dat het besluit van de Verenigde Staten de rest van de wereld aanspoort om ook te helpen", zei ze in een persverklaring die door de minister van Informatie Lewis Brown op een persconferentie werd voorgelezen.

"Deze ziekte is niet een Liberiaans of West-Afrikaans probleem. De hele wereld heeft er belang bij dat deze crisis wordt beëindigd", aldus Ellen Johnson Sirleaf.

Wereldbank

De economische impact van de ebola-uitbraak in Liberia, Sierra Leone en Guinee kan catastrofaal zijn, zegt de Wereldbank. De schade kan oplopen tot meer dan 800 miljard dollar.

De Wereldbank waarschuwt dat als de ziekte niet snel genoeg wordt aangepakt, dat kan leiden tot een grote regionale besmetting.

In het slechtste geval krimpt de economie in Guinee volgend jaar met 2,3 procent. In Sierra Leone zal dat 8,9 procent zijn. Liberia zou het hardst geraakt worden met een krimp van 11,7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl