NOS NieuwsAangepast

Debat op de Ben Nevis

Het is mistig op de top van de Ben Nevis. Maar dat is voor heel wat wandelaars geen reden om de bekende berg te mijden. De Britten zijn de toeristische trekpleister na het referendum in Schotland misschien wel kwijt.

Dat is geen probleem, vindt een Schotse wandelaar, die met een grote 'ja' op zijn rugzak naar boven loopt. Maar veel klimmers hebben zo hun bedenkingen over het referendum.

Stille meerderheid

Een van hen zegt: "Ik ken heel veel mensen die 'nee' zullen gaan stemmen, maar die er niet over piekeren om dat in het openbaar te zeggen. Dus ik denk dat er een stille meerderheid is voor de nee-stemmers."

Andere klimmers menen dat Schotland door Londen wordt achtergesteld en hopen op een 'ja'.

Oud verhaal

Bergwandelaars uit Canada, België en Spanje herkennen het dilemma. Ook in hun land zijn er mensen die zich graag willen afscheiden. "Het is het oude, bekende liedje", meent de Canadese klimmer, "net als bij ons in Quebec. De mensen denken dat ze hun cultuur dan beter kunnen bewaren."

Een Spaanse wandelaar vertelt dat het Schotse referendum op de voet wordt gevolgd door de Catalanen in Spanje; die kunnen daar alleen maar van dromen.

Een Belg, zelf een Vlaming, ziet ongelijkheid in zijn eigen land, maar opsplitsen? Nee, dat gaat volgens hem wel erg ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl