NOS NieuwsAangepast

Chinese president bezoekt India

De Chinese president Xi Jinping is in India aangekomen voor een driedaags bezoek. De onlangs aangetreden Indiase premier Modi beloofde zijn kiezers om de banden met China aan te halen.

In het gezelschap van Xi Jinping bevinden zich ook Chinese topindustriëlen. De verwachting is dat India en China voor tientallen miljarden aan overeenkomsten sluiten. China investeert vooral in de Indiase infrastructuur.

Opiniestuk

India is blij dat met de investeringen iets wordt gedaan aan de negatieve handelsbalans met China van 65 miljard dollar. Ook wil de Indiase premier dat Indiase ict-bedrijven en farmaceuten meer toegang tot de Chinese markt krijgen.

Voorafgaand aan zijn bezoek plaatste de Indiase krant The Hindu een opiniestuk van Xi Jinping. Daarin schrijft de Chinese president dat de combinatie van Chinese energie en Indiase wijsheid een enorm potentieel heeft.

Hij is ervan overtuigd dat als China en India samenwerken, de Aziatische eeuw van voorspoed en vernieuwing snel aanbreekt. In China wonen ongeveer 1,4 miljard mensen, in India zo'n 1,2 miljard. Samen is dat bijna 35 procent van de wereldbevolking.

Dalai lama

Xi Jinping zegt ook dat er vooruitgang is geboekt in een al tientallen jaren slepend grensconflict. De twee drukst bevolkte landen ter wereld zijn het oneens over de precieze loop van de 3500 kilometer lange grens. Van tijd tot tijd lopen de spanningen daarover op.

De laatste keer dat een Chinese president India bezocht was acht jaar geleden. Om Xi Jinping gunstig te stemmen heeft India de dalai lama gevraagd om een bezoek aan New Delhi vrijdag uit te stellen. De Tibetaanse leider woont sinds zijn vlucht in India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl