NOS NieuwsAangepast

Kamerdebat in teken belastingen

Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer is de toekomst van het belastingstelsel het centrale thema. Het kabinet kwam gisteren met een aantal ideeën, maar zei ook dat nog veel plannen nog moeten worden uitgewerkt.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra complimenteerde het kabinet dat het op het gebied van de belastingen "stappen zet". Volgens de VVD gaan "deuren van het slot", al is er wel tijd nodig. Hij benadrukte dat een belastingherziening nu eenmaal vijf tot zes jaar kost en dat er bovendien geen ongewenste inkomenseffecten mogen zijn.

Geen taboes

Volgens hem is er nu nog geen geld om die ongewenste effecten te repareren. Hij zei verder dat er voor hem bij de belastingherziening geen taboes zijn. De VVD is tegen het heffen van meer vermogensbelasting in het nieuwe stelsel, maar vindt wel dat er iets moet veranderen in de vermogensrendementsheffing.

Ook coalitiegenoot PvdA is positief over de koers van het kabinet op het gebied van de belastingen. Volgens partijleider Samsom heeft het kabinet een omvangrijk plan en is dat een mooi compromis tussen PvdA en VVD. Ook hij vindt wel dat de economie verder moet aantrekken voordat er "tempo kan worden gemaakt" en ook voor hem zijn er geen taboes.

Een groot deel van de oppositie is juist zeer kritisch over de manier waarop de coalitie omgaat met de belastingen. Veel partijen vinden dat het kabinet niet genoeg concreets doet en te weinig ambitie toont. CDA en D66 eisten dat het kabinet voor 1 februari met plannen komt. De coalitie zich daar niet op vastleggen.

Vlaktaks

Volgens CDA-leider Buma bestond de brief die het kabinet gisteren over de belastingen stuurde uit 27 bladzijden besluiteloosheid. Hij zei dat de VVD en de PvdA samen niet verder komen dan dromen en denken.

Het CDA presenteerde eigen voorstellen om volgend jaar een "sociale vlaktaks" in te voeren, met een belastingtarief voor iedereen van 36,5 procent en een "solidariteitsheffing" van 10 procent voor de hoogste inkomens.

Volgens Buma is zijn nieuwe belastingstelsel de sleutel voor herstel en leidt het tot meer banen. In het deel van de 10 procent is geen belastingaftrek mogelijk. Het CDA kreeg veel kritiek op de voorstellen. VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemde de solidariteitsheffing een "toptarief". Hij zei dat de VVD eerder voor een vlaktaks was, maar daarvan is afgestapt, omdat er in dat systeem nog steeds veel toeslagen nodig zijn er veel geld wordt "rondgepompt".

Banen

PvdA-leider Samsom zei dat het plan veel minder banen oplevert dan het CDA denkt en dat ouderen, werkende vrouwen en mensen met een uitkering de dupe worden van de voorstellen.

Ook D66-voorman Pechtold zette grote vraagtekens bij de manier waarop het CDA zijn plannen wil betalen. Volgens hem zet het CDA politieagenten en onderwijzers op de nullijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl