NOS NieuwsAangepast

Brussel strenger met steun tuinders

De Europese Unie gaat strenger toezien op het toekennen van noodsteun aan tuinders die gedupeerd zijn door het Russische handelsembargo. Brussel reageert hiermee op dubieuze claims door Poolse producenten.

Poolse tuinders claimden de afgelopen weken enorme bedragen voor exportschade aan bloemkolen en komkommers. Dat bedrag bleek echter veel hoger dan de waarde van de totale export van die producten naar Rusland.

Door die grote claims komt de bodem van het noodfonds van 125 miljoen snel in zicht, zegt de Europese Commissie.

Vijf miljard

Nederlandse tuinders stelden zich een stuk bescheidener op en claimden twee miljoen aan compensatie. Volgens een zegsman van de EU zullen de Nederlandse tuinders niet de dupe worden van het strenger beoordelen van claims.

Volgens eurocommissaris Ciolos gaat de schade door het Russische invoerverbod van Europese landbouwbedrijven mogelijk oplopen tot vijf miljard euro. Brussel wil de tuinders helpen bij hun zoektocht naar nieuwe afzetmarkten.

Aanpassing

LTO Nederland spreekt in een reactie van een 'goede aanpassing'. "Het doet recht aan het aandeel van iedere lidstaat in de EU-export op Rusland vóór de boycot", reageert voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl