NOS SportAangepast

Hoeveel schandalen kan NFL aan?

American Football is met afstand de populairste sport in de Verenigde Staten. Maar bij de start van het nieuwe seizoen van de National Football League, ligt de Amerikaanse profcompetitie onder vuur na het zoveelste schandaal.

Er gaat enorm veel geld om in de NFL. De omzet was vorig jaar ruim 7,7 miljard euro en dat bedrag moet, als het aan NFL-baas Roger Goodell ligt, in de komende tien jaar oplopen tot twintig miljard euro.

De vraag is echter of Goodell dat zelf nog gaat meemaken. De Amerikaanse uitdrukking 'mo money mo problems' (meer geld, meer problemen) gaat zeker ook op voor de NFL.

Het laatste schandaal betreft Minnesota Vikings-speler Adrian Peterson, die vorige week werd gearresteerd wegens kindermishandeling. De running back zou zijn vierjarige zoontje met een tak bont en blauw geslagen hebben.

Een dag eerder ontbond Baltimore Ravens het contract van hun sterspeler, Ray Rice. Hij werd in maart gearresteerd nadat hij in de lift van een casino ruzie kreeg met zijn verloofde. Een bewakingscamera legde vast hoe Rice zijn bewusteloze verloofde de lift uit sleepte. Op grond van die beelden werd Rice door de bond voor twee wedstrijden geschorst. Ter vergelijking: het roken van marihuana kost een NFL-speler vier wedstrijden schorsing.

Begin september doken er echter nieuwe beelden op waarop duidelijk te zien is hoe Rice zijn verloofde met een uithaal tegen de grond werkt. Hierop besloot Goodell alsnog Rice lang te schorsen, maar voor veel mensen kwam dit besluit te laat.

Er ontstak een storm van verontwaardiging over de handelswijze van de NFL en er wordt sindsdien geroepen om het ontslag van zijn belangrijkste werknemer: Goodell. Twitter werd overgenomen door de berichten met de tag #GoodellMustGo.

Geweld

De zaken van Peterson en Rice staan niet op zichzelf. Twee andere NFL-spelers, Ray McDonald en Greg Hardy, staan momenteel onder verdenking in zaken omtrent huiselijk geweld. Uit gegevens van USA Today blijkt dat sinds 2000 meer dan tachtig NFL-spelers gearresteerd zijn wegens huiselijk geweld.

En het zijn niet alleen geweldsincidenten buiten het veld waar de NFL mee kampt. Er wordt steeds meer duidelijk over de gevolgen van de harde sport voor de atleten. Een recente studie wijst uit dat drie van de tien oud-spelers te maken krijgen met Alzheimer of een lichtere vorm van dementie.

Ook is er veel kritiek op het dopingbeleid van de NFL. De organisatie heeft nog altijd geen bloedtesten op groeihormonen ingevoerd, terwijl velen vermoeden dat die vorm van doping bijna gemeengoed is in de NFL. Daarnaast is er toenemende bezorgdheid over de enorme hoeveelheid pijnstillers die spelers nemen, met verslavingen tot gevolg.

Ondanks alle problemen waarmee de NFL al jaren worstelt, bleef de competitie in populariteit toenemen en was de positie van Goodell niet in het geding. Maar de rel rond Rice zou nog weleens het einde kunnen inleiden van Goodell, die 34 miljoen euro aan salaris verdiende in 2013, als baas van de NFL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl