NOS WielrennenAangepast

Echt de laatste klus voor Voigt

Jens Voigt reed in zijn carrière 147.000 uur op de fiets. Donderdag komt daar, als alles volgens plan verloopt, nog een uur bij. En daarna is het echt klaar. Voigt doet op een wielerbaan in Zwitserland een aanval op het werelduurrecord. Dat staat nu nog op naam van de Tsjech Ondrej Sosenka. Hij reed in 2005 in een uur 49 kilometer en 700 meter. Maar daar wil Voigt overheen.

Wieleranalist en co-commentator Maarten Ducrot is verbaasd over de plotselinge poging van Voigt om het record te breken. "Ik heb hem er nooit over gehoord. Ik kan me niet voorstellen dat hij er veel voor getraind heeft. Het lijkt een publiciteitsstunt." Dat Voigt vorige week nog zijn laatste race op de weg reed, helpt volgens Ducrot niet. "Zo'n uurrecord is heel wat anders. Dat is baanwielrennen. Maar mentaal is Voigt ijzersterk. Het kan het orgelpunt, apotheose van zijn carrière worden."

Aanvankelijk zou de ploegmaat van Voigt, Fabian Cancellara, begin 2014 het record aanvallen. Maar de Zwitser zag er op het laatste moment vanaf. Bradley Wiggins liet onlangs doorschemeren in 2015 het record aan te willen vallen.

'Eens maar nooit meer'

Een werelduurrecordpoging is een loodzware discipline. Ducrot: "Het schijnt je uit te wonen. Merckx ging er kapot aan. Die zei na afloop: 'Ik had er nooit aan moeten beginnen.' Moser zei na zijn poging: 'Eens maar nooit meer'. En Roy Schuiten dat was toch een goede tijdrijder, die is mentaal geknakt."

Het zijn pogingen die Ducrot nog helder voor de geest staan. "Merckx deed het in de bloei van zijn carrière. De poging van Moser was een doorbraak door het materiaal dat hij gebruikte, met die dichte wielen. Dat epo-gebruik, daar hebben we het dan maar niet over. En Roy Schuiten. Ja. Bij zijn eerste poging stapte hij na vijftien minuten af. Bij de tweede bleek hij na 22 kilometer veel te langzaam. Dat is nooit meer goed gekomen."

Wereld van verschil

Volgens Ducrot is er een duidelijk verschil tussen een goede tijdrit kunnen rijden en een goede werelduurrecordpoging. "Anders dan bij een tijdrit is er hier geen eindstreep die je moet halen. Er is geen verkeersbord of eindstreep waarop je je kan richten. Maar je hebt continu het gevoel dat je achterna gezeten wordt. Naderen óf achtervolgd worden is een wereld van verschil."

Over de poging Van Voigt twijfelt Ducrot. "Het is goed dat het record uit de vergetelheid raakt. De vraag is wat die oude Voigt fysiek nog kan. En natuurlijk of het hem gaat lukken. Maar het is goed om te weten waar het moderne wielrennen nu staat."

De UCI heeft onlangs de regels veranderd waardoor het eigenlijke record, dat van Chris Boardman in 1996 (56,375) niet meer wordt erkend. De Brit verstigde het record op een aerodynamische fiets. Sosenka legde zijn 49,700 in 2005 af op een 'traditionele' fiets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl