NOS VoetbalAangepast

"Liep bijna verkeerde kleedkamer in"

Als achtjarig ventje liep hij de jeugdopleiding van Ajax binnen. Zestien jaar later, en een droomtransfer rijker, ruilde hij de Amsterdamse club in voor de grootmacht uit Parijs: Paris Saint Germain. Voor Gregory van der Wiel zal het vanavond dan ook een uitzonderlijke avond worden. Nog niet eerder speelde hij tegen 'zijn' Ajax en dat hij nu onderdeel is van het uitspelende team was dan ook even wennen. "Om hier binnen te lopen is apart, maar ook heel speciaal. Ik heb hier bijna mijn hele leven gespeeld. Ik liep bijna de verkeerde kleedkamer in."

Mijn stad

Voorheen was Van der Wiel nooit lang onderweg naar de Amsterdam Arena. Dat was nu wel anders. "Om nu hier te komen vanuit Parijs is wel een beetje vreemd. We rijden met de PSG-bus door Amsterdam, dat is echt apart. Amsterdam is toch een beetje mijn stad. Ik ben hier opgegroeid en speelde er al vanaf mijn achtste. Het was mooi om de oude foto's in de gangen van de Arena te zien. Mijn teamgenoten moesten er om lachen. Ik heb gewoon echt hele mooie herinneringen aan Ajax".

Prijzen

De erelijst van Van der Wiel is aanzienlijk. Al vier jaar op rij werd hij kampioen. Twee keer met Ajax en twee keer met Paris Saint Germain. Daarnaast won Van der Wiel bij beide clubs de nationale beker en meerdere malen de Super Cup. De 26-jarige rechtsback voelt zich goed in Parijs. "In Frankrijk speel ik met een heel goed elftal met Zlatan en Maxwell, die ook bij Ajax hebben gespeeld. Voor mij is dat gewoon fantastisch. Ik denk dat ik me goed heb ontwikkeld en dat ik nu vier titels op rij heb is ontzettend speciaal."

Ibracadabra

Pas dertien jaar was Van der Wiel toen hij Zlatan Ibrahimovic voor het eerst in een Ajax-shirt kon bewonderen. Nu, weer dertien jaar later, voetbalt hij mét het fenomeen tégen Ajax. IIbracadabra speelt een cruciale rol in het team.

"Hij is één van onze belangrijkste spelers. Ik kan me herinneren dat hij vorig jaar geblesseerd was. Ondanks alle andere goede spelers in het elftal merkten we toch dat het anders was zonder hem. We wonnen wedstrijden niet meer. Hij wordt dan niet alleen gemist op het veld, maar ook daar buiten. Dat geeft wel aan hoe belangrijk zijn rol is".

Opkomende back

Van der Wiel kan de wereldspits, zoals hij hem zelf noemt, goed vinden in het veld. Als opkomende back met een strakke lage voorzet heeft Van der Wiel al meerdere assist op zijn naam kunnen schrijven. "Als je een beetje weet waar hij loopt en hoe hij beweegt dan is het meestal niet zo heel moeilijk om hem te vinden. Dat is een aantal keren al aardig gelukt..."

Voor Ajax is het te hopen dat de chemie tussen Van der Wiel en Zlatan vanavond tot minder succesvolle prestaties leidt. De Amsterdammers hopen op een stunt. Daarmee zouden ze een voorzichtige eerste stap zetten naar het behalen van hun doel: eindelijk eens overwinteren in de Champions League. Maar dat is met tegenstanders als FC Barcalona en PSG misschien wel moeilijker dan ooit.

Veel goede ploegen

De doelstelling van PSG is anders. Van der Wiel denkt dat PSG goed genoeg is om er uiteindelijk met de titel vandoor te gaan. "Het zal niet eenvoudig worden. Er zijn veel goede ploegen en je zult ook altijd een beetje geluk moeten hebben. Maar we gaan dit toernooi in om te winnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl