NOS NieuwsAangepast

Roemer: kabinet maakt cynisch

SP-leider Roemer vindt het een "grof schandaal" dat het woord armoede in de Troonrede niet voorkomt. Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat het kabinet de tweedeling in de samenleving vergroot, dat mensen daar cynisch van worden en het vertrouwen in de politiek verliezen.

Volgens Roemer neemt onder dit kabinet de ongelijkheid toe en leveren bijvoorbeeld alleenstaande ouders met kinderen veel te veel in. Hij zei dat ondanks alle beloften de inkomstenbelasting volgend jaar juist omhoog gaat. Volgens de SP is voor economisch herstel verbetering van de koopkracht hard nodig. Hij sprak van onaanvaardbare kosten van maatregelen voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten.

Neppositie

Roemer hekelde D66, ChristenUnie en SGP, die het kabinet hebben geholpen bij het opstellen van de begroting. Roemer noemde die partijen de "neppositie".

Tijdens het debat kreeg Roemer van veel kanten kritiek op zijn manier van oppositie voeren. De fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en PvdA, Zijlstra en Samsom, vinden dat Roemer zich er makkelijk van af maakt door op veel dingen kritiek te hebben, zonder precies aan te geven hoe hij zijn eigen plannen betaalt.

Gallisch

Zijlstra noemde het ongelooflijk en Samsom zei er "gallisch" van te worden. "Het blijft gratis bier." Roemer kondigde daarop aan dat hij met een "lijstje" komt, voor het debat morgen verder gaat. De SP-voorman kwam ook in botsing met D66-leider Pechtold, een van de oppositieleden die de begroting steunen. Volgens Roemer wordt de zorg afgebroken en krijgen mensen niet meer wat ze nodig hebben. Pechtold verweet hem daarop bangmakerij en zei dat er in de zorg in deze kabinetsperiode juist geld bij komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl