NOS VoetbalAangepast

Barça wil de magere jaren afsluiten

Luis Enrique maakt vanavond met FC Barcelona zijn debuut als trainer in de Champions League. De Catalanen, die in de groep van Ajax en Paris Saint-Germain zitten, ontvangen in Camp Nou het Cypriotische APOEL Nicosia. Na drie Europese jaren zonder beker heeft de Spaanse grootmacht dit seizoen een dringende behoefte aan succes.

Voormalig Barcelona-middenvelder Enrique kent als trainer een prima start in de Primera Divisíon. Barcelona is na drie speelrondes als enige zonder puntverlies. Bovendien heeft de ploeg nog geen tegendoelpunt hoeven incasseren. Enrique lijkt de achilleshiel van Barcelona onder zijn voorganger Gerardo Martino te hebben weggehaald: de defensie oogt weer solide.

Genoeg te verbeteren

De nieuwe trainer zegt heel tevreden te zijn met de manier waarop Barcelona momenteel verdedigt. "Maar we zijn nog maar aan het begin van het seizoen, er is nog genoeg te verbeteren", relativeert Enrique.

Voorin heeft Barcelona weinig problemen. Hoewel de nieuwe spits Luis Suárez voorlopig nog geschorst is, heeft Enrique de beschikking over Lionel Messi, Neymar en Pedro Rodriguez. Het trio zou er normaal gesproken wel in moeten slagen een gaatje te vinden in de defensie van APOEL.

Eerste goal wordt lastig

Barcelona-verdediger Gerard Pique is echter op zijn hoede. "APOEL zal zich massaal terugtrekken en het wordt lastig om de eerste goal te maken. Maar als die eenmaal valt, krijgen we meer ruimte en zullen we meer kansen krijgen."

Pique lijkt op tijd hersteld van een heupblessure om vanavond te kunnen spelen. Ook rechtsback Dani Alves is vermoedelijk op tijd hersteld van een knieblessure.

Maradona en Ronaldo

Tegenstander APOEL Nicosia is vanavond niet te benijden. Barcelona verloor slechts één van zijn laatste 27 thuisduels in de Champions League en is na drie relatief magere jaren vastbesloten om de finale weer eens te halen. Vorig seizoen waren de kwartfinales het eindstation (Atlético Madrid), de twee seizoenen daarvoor waren Bayern München en Chelsea in de halve finales te sterk.

Het is pas de derde keer dat een Cypriotische club op bezoek komt in Barcelona. In 1982 werd Apollon Limassol in de achtste finales van de Europa Cup II met 8-0 afgedroogd, mede door een hattrick van Diego Maradona. In 1996 was Barcelona in hetzelfde bekertoernooi met 2-0 te sterk voor AEK Larnaca. Ronaldo scoorde twee keer voor de Catalanen, bij wie de huidige trainer Luis Enrique op het middenveld stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl