Dijsselbloem: kritiek te gemakkelijk

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt de kritiek dat het kabinet niet ambitieus genoeg zou zijn te makkelijk. "Het tegenovergestelde is het geval", zegt hij. "Los van de grote hervormingen die we doen hebben we het startschot gegeven voor een herziening van het belastingstelsel. Dat is een hele grote operatie."

Volgens Dijsselbloem heeft de vorige belastinghervorming vijf jaar gekost. Zo lang wil hij het dit keer niet laten duren. "Maar als je dat in een keer wil doorvoeren dan zou je vijf miljard extra moeten bezuinigen. Ik heb daarvoor geen enkele partij horen pleiten."

Niet meer bezuinigen

Als het aan Dijsselbloem ligt komen er voorlopig niet meer bezuinigingen bij. Ook niet als het herstel van de economie even tegenzit. "Dat zou het economisch vertrouwen weer schaden", zegt hij tegen de NOS.

Hij houdt vast aan de plannen die het kabinet gisteren in de begroting op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt. In de Miljoenennota voor het komende jaar is ruimte gelaten om tegenvallers op te vangen, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem noemt de grootste onzekerheid voor de Nederlandse economie de wereldhandel. "Economisch herstel begint met export. Daarna komen de investeringen en dan het consumentenvertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl