"Ook EU moet ebola bestrijden"

"Het is hard nodig dat Amerika hulp biedt aan Liberia en andere West-Afrikaanse landen. Maar het is nog veel te weinig. Daarom moet ook de EU helpen: Mensen leveren en opleiden, noodziekenhuizen bouwen en zorgen voor voorlichtingsmateriaal, handschoenen en pakken."

Dat zei voormalig GroenLinks-senator Leo Platvoet in het NOS Radio 1 Journaal. Platvoet werkte in Liberia voor een Amerikaanse hulporganisatie, maar moest enkele weken geleden terug naar Nederland vanwege de ebola-uitbraak.

Voelde u zich onveilig?

"Persoonlijk voelde ik me niet onveilig. Ebola is alleen in een heel specifieke situatie overdraagbaar: als je direct lichamelijk contact hebt met iemand die al heel duidelijk ziek is en ebola heeft. Meestal worden familieleden en verplegend personeel besmet met ebola. Ik bevond en begaf mij niet in zo'n situatie. Maar de organisatie waarvoor ik werk, vond dat zij mijn veiligheid niet langer kon garanderen. En dus moest ik terug. "

President Obama waarschuwde dat de Liberiaanse samenleving kan instorten door de gevolgen van de ziekte? Merkte u dat ook?

"De samenleving is inderdaad langzaam maar zeker aan het instorten. Er functioneert heel weinig. En er is een toenemend wantrouwen onder de bevolking ten opzichte van de overheid, omdat die te weinig doet. Het is een hele zwakke overheid in Liberia. Juist daarom grijpt Obama nu eindelijk in en doet hij een beroep op andere landen om hetzelfde te doen."

Zoals Nederland?

"Het is heel vreemd dat het vanuit Europa en specifiek Nederland wat dit betreft oorverdovend stil is tot nu toe. Ik begrijp dat de regering graag een coalitie wil vormen met president Obama. Dit lijkt me een heel goed onderwerp. Er is ongetwijfeld plaats in een zaaltje om dat samen te gaan bespreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl