Het woord is nu aan de Kamer

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan vandaag en morgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in debat met elkaar en met premier Rutte over de plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Hoofdpunten zijn de werkgelegenheid, koopkracht en economische groei. Ook de internationale onzekerheden zullen aan bod komen.

In het debat kunnen de oppositiepartijen hun ongenoegen over het kabinetsbeleid uiten. Volgens verslaggever Ron Fresen zullen de partijen zich willen profileren. Gisteren zeiden oppositiepartijen al direct na de troonrede dat het kabinet te weinig ambitie toont.

"Handen uit de mouwen"

CDA-fractievoorzitter Buma heeft al aangekondigd dat hij het kabinet daarop gaat aanspreken. "We moeten het kabinet oproepen de handen uit de mouwen te steken", zegt Buma. Volgens de CDA-leider moeten Rutte en zijn ploeg het broze economische herstel robuuster maken. "Daarvoor moeten nog veel stappen worden gezet", zegt hij.

D66-leider Pechtold wil van de belastinghervorming zijn belangrijkste punt maken. Hij vindt het voornemen van het kabinet voor een belastinghervorming van 3 tot 5 miljard euro "zeer teleurstellend".

Jihad

Verwacht wordt dat ook de opmars van de jihadbeweging IS in Nederland aan bod zal komen. PVV-leider Wilders wil een wetsvoorstel indienen om Nederlanders met een paspoort uit een islamitisch land een anti-shariaverklaring te laten tekenen. Daarin zouden ze de gewelddadige vorm van de islam moeten afzweren.

Met het voorstel reageert hij op een passage over het Midden-Oosten uit de Troonrede. "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten", waarschuwde de koning.

Vandaag gaat de Tweede Kamer in op de plannen, morgen antwoordt het kabinet. Het debat is vanaf 10.15 uur te volgen op NPO 1, het themakanaal NPO Politiek en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl