Op weg naar 'een brug te ver'

In Gelderland en Noord-Brabant wordt vandaag het begin van operatie Market Garden herdacht. Het is precies 70 jaar geleden dat bij Groesbeek tienduizenden geallieerde parachutisten landden. Tegelijkertijd rukten vanuit België militairen op die bruggen moesten innemen.

Operatie Market Garden was de grootste militaire operatie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het offensief duurde acht dagen en slaagde slechts gedeeltelijk. Het lukte niet om de Rijnbrug bij Arnhem in te nemen, dat was de spreekwoordelijke brug te ver.

Bij de operatie kwamen meer dan 15.000 geallieerde soldaten om het leven. De meesten van hen waren Britten.

Zweefvliegtuig

Bij het Generaal Gavinmonument in Groesbeek is om 10.30 uur een herdenking. Later wordt buiten het dorp een Amerikaans zweefvliegtuig onthuld. Het gaat om een Waco Glider, een zweefvliegtuig waarmee oorlogsmaterieel werd vervoerd.

Ook op andere plaatsen wordt het begin van operatie Market Garden herdacht. Militairen hebben gisteren in Son een provisorische brug over het Wilhelminakanaal gebouwd, net als in 1944. Vanochtend rijdt een historisch konvooi over de 'baileybrug'.

Droppings

Aan het einde van de middag is in Grave een demonstratie van de 82nd Airborne Division, de Amerikaanse legereenheid die betrokken was bij Market Garden. In Grave is ook een fly-by met oude legervliegtuigen.

De komende dagen staan droppings van parachutisten op het programma. Morgen landen zo'n 300 Amerikanen in het buitengebied bij Groesbeek; zaterdag zijn er droppings in Driel en op de Ginkelse Heide bij Ede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl