Schots referendum blijft spannend

Een dag voor het referendum in Schotland hebben tegenstanders van onafhankelijkheid een nipte voorsprong in de peilingen. 52 procent van de Schotten wil volgens een peiling van de Daily Telegraph bij het Verenigd Koninkrijk blijven horen. 48 procent wil dat Schotland onafhankelijk wordt.

Ook bij peilingen van de kranten Daily Mail en The Scotsman is 52 procent tegen afscheiding. De cijfers geven niet de aanzienlijke groep weer die er nog niet uit is: 14 procent van de Schotten weet niet of ze voor of tegen afsplitsing gaan stemmen.

Gezien de foutmarge waarmee bij opiniepeilingen rekening moet worden gehouden, betekent dit dat het referendum een nek-aan-nekrace wordt tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid.

De laatste weken is het stuivertje wisselen tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid. Op 7 september was voor het eerst een meerderheid voor afsplitsing; kort daarna gingen de tegenstanders weer aan kop in de peilingen.

Open brief

De Britse premier Cameron is faliekant tegen een onafhankelijk Schotland en heeft de Schotten min of meer gesmeekt om morgen tegen te stemmen. Om ze te overtuigen heeft Cameron de Schotten opnieuw meer autonomie en een betere verdeling van de olie-inkomsten beloofd.

Gisteren verscheen op de voorpagina van de Daily Record een open brief van Cameron, vice-premier Clegg en oppositieleider Miliband. De drie deden een ultieme poging om Schotland voor het Verenigd Koninkrijk te behouden. Ze stelden de Schotten behalve meer autonomie ook de volledige zeggenschap over de gezondheidszorg in het vooruitzicht.

Voorstanders van onafhankelijkheid reageerden verbolgen; ze noemden het aanbod een belediging en vroegen zich af waarom Londen daar nu pas mee komt. Het andere kamp was juist wel te spreken over de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl