Bouwmeester op kop, 'DVR' achtste

Zeilster Marit Bouwmeester heeft dinsdag bij de WK voor de kust van Santander de leiding genomen in de Laser Radial. De 26-jarige Friezin won de enige race die werd gevaren op de vijfde dag van de mondiale kampioenschappen.

Ze klom daarmee naar de eerste plaats in de tussenstand, met 19 punten. Veronika Kozelska Fenclova uit Tsjechië staat tweede, op 3 punten van Bouwmeester.

"Het was zo'n lange dag", verzuchtte Bouwmeester, die net als de andere zeilsters lang moest wachten op wind en daardoor amper aan zeilen toekwam. "Ik ben blij dat ik de enige race die we zeilden heb gewonnen en nu een mooie, constante serie heb neergezet."

Zicht Van Rijsselberghe op medaille

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe voegde in de RS:X-klasse een vierde plaats toe aan zijn serie, waardoor de olympisch kampioen op de achtste plek staat in het klassement. Met 17 punten heeft 'DVR' volop uitzicht op een medaille. De Pool Piotr Myszka gaat aan kop met 9 punten, Kiran Badloe staat elfde met 24 punten.

"Langzaam komen de leiders van het veld heel dicht bij elkaar", zei Van Rijsselberghe. "Voor deze race zat er 5 punten tussen de nummer één en de nummer tien. Dat is ongekend, zoveel kwaliteit op het water."

Pieter-Jan Postma opende in de Finn met een vierde plaats, Annemiek Bekkering en Annette Duetz finishten in de 49er FX bij hun eerste races als vijfde en zesde. De derde race werd afgebroken omdat de wind volledig wegviel.