62,7 miljard voor Chinese banken

De Chinese centrale bank leent 500 miljard yuan (62,7 miljard euro) aan de vijf grootste banken van het land om de economische groei te stimuleren. Dat melden Chinese media.

De Chinese economie, de tweede van de wereld, kwakkelt de laatste tijd. Zo liet de industriële productie in augustus de laagste groei zien sinds het begin van de crisis.

Ook de Chinese huizenmarkt staat onder druk. Gevreesd wordt voor een ineenstorting van de onroerendgoedmarkt. Door de bouwdrift in het land dalen de huizenprijzen sterk.

Looptijd

Door geld aan de banken te lenen laat de Chinese overheid zien dat ze de economische groei wil ondersteunen. De overheid mikt voor dit jaar op een groei van 7,5 procent.

De vijf banken krijgen elk 100 miljard yuan (12,5 miljard euro). De leningen zouden een looptijd hebben van drie maanden.

Niet de grootste willen zijn

Eerder dit jaar werd bekend dat de Chinese economie dusdanig hard groeit dat zij de Verenigde Staten van de eerste plaats van de ranglijst lijkt te verdrijven. Tot ongenoegen van Chinese leiders, meldde de Financial Times destijds.

Volgens de krant zouden de Chinezen geen behoefte hebben aan de internationale verantwoordelijkheid die de eerste plaats met zich meebrengt. Dat zou te veel druk geven omdat het land dan niet alleen de Chinese economie maar ook de wereldeconomie draaiende moet houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl