CPB: voorzichtig herstel economie

De belangrijkste cijfers uit de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau (CPB) waren al gelekt, maar vanmiddag werden ook de economische analyses gepubliceerd. Het CPB schetst een toekomst waarin het economische herstel voorzichtig blijft doorzetten, maar waarin de spanningen in de wereld wel risico's blijven geven voor de groei.

De cijfers die al gelekt waren, zijn de groei van de economie met 1,25 procent en de afname van de werkloosheid tot 605.000 in 2015. Ook werd al bekend dat de koopkracht voor de meeste Nederlanders volgend jaar weer stijgt.

Nationale economie

Dat de meeste mensen weer meer te besteden hebben, komt de binnenlandse consumptie ten goede. Het CPB raamt dat die dit jaar niet verder zullen dalen en dat in 2015 de consumptie zelfs weer bijdraagt aan de groei van de economie.

De groei van die binnenlandse consumptie zou groter zijn geweest als de impact van de crisis niet zo groot was geweest.

Door de financieel zware tijden is het huis van veel mensen minder waard geworden en kampen mensen met een schulden. "Daarbij speelt een rol dat meer dan een miljoen huizenbezitters onder water staan. Deze huishoudens sparen relatief veel om hun restschuld te verkleinen". Dat geld wordt niet geconsumeerd. Het CPB verwacht vooralsnog dat de huizenprijzen niet harder dan de inflatie zullen stijgen.

Internationale economie

De voorgaande jaren dreef de Nederlandse economie op de export. Ook volgend jaar zal de groei van export doorzetten met 3,25 procent. Dat wordt veroorzaakt doordat de wereldeconomie ook verder zal groeien, denkt het CPB, al is het "met horten en stoten". Vooral het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ontwikkelen naar verwachting goed. De landen in de eurozone hobbelen daar volgens het CPB aarzelend achteraan.

De aanhoudende spanningen in de wereld, blijven wel een risico voor de wereldeconomie en daarmee de export. "Recent onderzoek van het Centraal Planbureau laat zien dat escalatie van de situatie rond Oekraïne de Nederlandse economische groei in 2015 met een kwart tot half procent kan schaden via een lagere uitvoer, minder investeringen en lagere consumptie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl