NOS NieuwsAangepast

Wie levert de nieuwe NASA-raket?

NASA doet vanavond een "belangrijke aankondiging" over bemande ruimtevluchten. Dat schrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zelf op zijn website.

Naar verwachting wordt bekendgemaakt welk ruimtevaartuig de spaceshuttle gaat opvolgen. Sinds 2011 zijn er geen bemande ruimtevluchten meer gemaakt vanuit de Verenigde Staten. De eerstvolgende staat gepland voor 2017.

Trampoline

Na de ontploffing van de spaceshuttle Columbia in 2003 besloot de VS dat in 2010 alle spaceshuttles uit de vaart zouden worden genomen. De laatste vlucht werd uiteindelijk in 2011 gemaakt met de Atlantis.

De NASA schoof de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartuigen door naar de privésector en sindsdien zijn de Amerikanen voor bemand transport naar het internationale ruimtestation ISS afhankelijk van de Sojoez-raketten van de Russen.

Gezien de situatie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is dat geen ideale regeling. In mei nog dreigde de Russische vicepremier Dmitri Rogozin dat Rusland de stekker uit het ISS zou trekken. Op Twitter schreef hij: "Ik stel voor dat Amerika zijn astronauten met een trampoline naar het ISS brengt."

Kandidaten

De verwachting is dat NASA bekendmaakt met welke fabrikant het ruimtevaartuig mag leveren voor de eerstvolgende bemande ruimtevlucht.

Er zijn drie kandidaten in de race. De Dragon V2 van SpaceX (dat met de Dragon nu al vracht vervoert naar het ISS), de CST-100 van Boeing en de Dream Chaser van Sierra Nevada Corporation.

De persconferentie is rechtstreeks te volgen via NASA TV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl