NOS VoetbalAangepast

Voorlopig geen uitpubliek klassieker

De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden voor onbepaalde tijd nog zonder supporters van de bezoekende club gespeeld. Dat hebben de gemeenten van Amsterdam en Rotterdam dinsdag afgesproken, na overleg met de besturen van de twee voetbalclubs, de KNVB en de supportersverenigingen.

Directe aanleiding waren de ongeregeldheden in de Kuip rond de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in april van dit jaar.

Tijd nog niet rijp

De steeds terugkerende confrontaties tussen supporters van Ajax en Feyenoord waren vijf jaar geleden aanleiding om in elk geval vijf seizoenen lang geen supporters van de bezoekende partij bij de wedstrijden tussen de twee clubs toe te laten.

Aan die termijn komt dit jaar een eind, maar de betrokken partijen zijn gezamenlijk van mening dat de tijd nog niet rijp is voor het beëindigen van de regeling. Dat betekent voor dit seizoen dat supporters van Ajax zondag 21 september ontbreken bij de wedstrijd tegen Feyenoord in Rotterdam. Hetzelfde geldt voor de Feyenoordsupporters tijdens de wedstrijd die Feyenoord op 25 januari 2015 in Amsterdam speelt.

Eenzijdig besluit Ajax

Naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle besloot het bestuur van Ajax eenzijdig de geldende afspraken nog minstens met drie jaar te verlengen. Nu is in gezamenlijkheid besloten de regeling voor onbepaalde tijd te verlengen.

De partijen kunnen niet zeggen wanneer de regeling opnieuw wordt geëvalueerd. Wel laten ze weten dat het streven van alle betrokkenen blijft om een klassieker met supporters van beide clubs mogelijk te maken.

De duels tussen Feyenoord en Ajax werden in het verleden regelmatig ontsierd door ongeregeldheden. Na incidenten rond de competitiewedstrijd in februari 2009 in Amsterdam was de maat voor beide steden vol. Ook in de jaren daarvoor ging het al eens fout. Zo werden in april 2006 rond het beladen duel bijna 800 supporters opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl