Prinsjesdag: buitenland is dichterbij

Net als andere jaren was er in de Troonrede en Miljoenennota veel aandacht voor koopkracht, werkgelegenheid en economische groei. Maar meer dan de afgelopen tijd ging het op Prinsjesdag over de onzekere buitenlandse situatie. Koning Willem-Alexander stond er uitgebreid bij stil in zijn Troonrede.

Hij noemde onder meer de ramp met de MH17 en de crises in Oekraïne en Gaza. Hij zei dat alles met alles samenhangt en dat de "veerkracht van de economie en de samenleving op de proef worden gesteld." Hij voegde eraan toe dat "de haat elders in de wereld niet mag overslaan naar onze straten".

Broos

Ook bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer wees minister Dijsselbloem van Financiën op de onzekere omstandigheden. Volgens hem is het herstel van de economie broos en vormen de internationale ontwikkelingen een risico.

Een deel van de oppositie verweet het kabinet een gebrek aan ambitie. Daarbij was er onder meer kritiek op de volgens sommigen veel te magere plannen om de belastingen te herzien.

Het kabinet zei daarover dat aan de plannen wordt gewerkt. Die zouden op termijn 100.000 banen extra moeten opleveren. Een van de ideeën is om de bekostiging van de kinderopvang drastisch te veranderen. Daardoor zouden veel minder mensen een toeslag moeten krijgen.

Debat

De Tweede Kamer praat morgen en donderdag over de plannen van het kabinet. Dat gebeurt in het belangrijkste debat van het jaar, de Algemene Beschouwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl