NOS NieuwsAangepast

Reacties werkgevers, werknemers

Vakbonden, het bedrijfsleven en makelaars reageren op de kabinetsplannen. Hieronder een overzicht.

FNV: doe meer tegen werkloosheid

De grootste vakcentrale van Nederland vindt dat het kabinet meer moet doen om de werkloosheid omlaag te krijgen. "Hoewel de werkloosheid volgens de ramingen in 2015 licht daalt, met 15.000 personen, en de economie licht groeit, ontbreekt het aan de ambitie om voor een snellere daling van de werkloosheid te zorgen. Concrete werkloosheidsmaatregelen missen in de plannen. Op dit moment komen er nog iedere dag ontslagen bij, vooral in de collectieve sector. Dus kabinet, geen woorden, maar banen."

CNV: zorgen over ouderen

Het CNV, de tweede vakcentrale van het land, is milder in zijn kritiek. "Plannen als het verlengen van het recht op kinderopvangtoeslag en het laag houden van de btw zijn goed, maar voor de bestrijding van de werkloosheid is echt meer nodig." Het CNV vreest dat het economische herstel aan bepaalde groepen voorbij gaat. Voorzitter Maurice Limmen maakt zich vooral zorgen over de positie van ouderen en de groep mensen die leunt op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

VNO-NCW, MKB, LTO Nederland: meer groei

Het Nederlandse bedrijfsleven vindt dat het kabinet meer moet doen om de economische groei te stimuleren. "Het kabinet heeft onder de omstandigheden een begrijpelijke begroting gemaakt, maar voor het terugbrengen van groei is meer nodig," zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke verklaring. "De lastenverlichting is bescheiden in het licht van de lastenverzwaringen in de afgelopen jaren voor bedrijven en burgers."

De drie organisaties willen dat de regering de komende belastingherziening aangrijpt om de lasten verder te verlichten. Volgens hen zal dat perspectief bieden op het weer aan de gang helpen van de economie.

FME: blij met Toekomstfonds

FME, de brancheorganisatie van de technologische industrie, FME is positief over het Toekomstfonds. Een deel van de aardgasbaten gaat naar dat fonds en met dat geld kunnen onder meer innovatieve kleine en middelgrote bedrijven financiering krijgen. "We moeten wel opletten dat we verstandig met dit fonds omgaan en het geld niet gaan 'verjubelen', zoals in het verleden wel met de aardgasbaten is gebeurd."

NVM: blij met langer renteaftrek bij restschuld

Volgens de makelaarsvereniging NVM besparen huishoudens met een restschuld op een verkochte woning honderden euro's per maand nu ze 15 jaar in plaats van 10 jaar de rente mogen aftrekken. De NVM noemt het verder een impuls voor de woningmarkt dat het lage btw-tarief voor verbouw, onderhoud en renovatie van woningen wordt verlengd tot juli volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl