Wie houdt er geld over, wie levert in?

Het Nibud heeft de koopkrachtontwikkeling voor 100 voorbeeldgezinnen doorgerekend. Bekijk onderaan deze pagina hoe de miljoenennota voor u uitpakt.

Volgens het Nibud krijgen niet-werkenden het volgend jaar zwaarder dan dit jaar. Bijstandsgerechtigden, werklozen en gepensioneerden gaan er volgens het Nibud bijna allemaal in koopkracht op achteruit. Doordat de bijstand niet volledig meestijgt met de lonen en prijzen gaan huishoudens in de bijstand er 2 tot 26 euro per maand op achteruit.

"Dat is gewoon onvoldoende om alle vaste lasten van te kunnen betalen. Dus wij denken dat het aantal mensen met betalingsachterstanden, die de zorgpremie niet kunnen betalen en de huur niet kunnen betalen, zal toenemen," zegt Gabriëlla Bettonville van Nibud.

Werkenden

In de meeste gevallen gaan werkenden er een of twee tientjes per maand op vooruit. Maar huishoudens met een inkomen tussen 25.000 en 40.000 bruto gaan er 40 tot 50 euro per maand op achteruit. Dat komt doordat ze geen zorgtoeslag meer krijgen. Van stellen, waarbij de een werkt en de ander niet, gaat de koopkracht in veel gevallen ook achteruit, tot 53 euro per maand.

Alleenstaande ouder

Werkende alleenstaande ouders gaan er volgend jaar fors op vooruit, vooral als ze rond het minimumloon verdienen. Dan zien ze hun koopkracht tot 179 euro per maand stijgen.

Het Nibud heeft de koopkracht van 100 voorbeeldhuishoudens berekend, dus het kan zijn dat uw specifieke situatie er niet bij zit. Kies dan de situatie die er het meest op lijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl