Nederland in top-10 met noodhulp

Het kabinet trekt ruim een half miljard euro extra uit voor noodhulp. Het extra geld is nodig vanwege het grote aantal humanitaire crises in de wereld.

Het extra geld - in totaal 570 miljoen euro - komt van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het is bedoeld voor het lenigen van de eerste nood van slachtoffers van oorlog en natuurrampen. Met het geld moet onder meer de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio worden bekostigd.

Top-10

Het extra geld betekent een verdrievoudiging van het bestaande noodbudget van 210 miljoen euro. Maar dat geld was nagenoeg op. Een deel van het extra budget wordt dit jaar nog uitgegeven.

Nederland komt dankzij de verhoging van het noodhulpbudget in de top-10 van landen die het meeste uitgeven aan noodhulp.

Asielzoekers

De vluchtelingenstroom in het buitenland bereikt inmiddels ook Nederland. Daarom krijgt Ploumen ook nog 375 miljoen euro extra voor de opvang van asielzoekers in Nederland. De afspraak is dat de kosten van die opvang in het eerste jaar voor rekening komen van Ontwikkelingssamenwerking. Daarna neemt het ministerie van Veiligheid en Justitie het stokje over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl