RvS: meer hervormingen nodig

Het kabinet moet doorgaan met het voorbereiden van meer en andere hervormingen, zodat het begrotingstekort niet verder oploopt. Dat stelt de Raad van State in reactie op de Miljoenennota die het kabinet vandaag presenteerde.

"De regering vaart zeer scherp aan de wind. De wind hoeft maar enigszins te veranderen en dan voldoet Nederland niet meer aan de Europese begrotingsregels", staat in het advies. De Raad van State constateert dat de buffers die in 2008 nog bestonden, nu bijna op zijn, waardoor er "weinig ruimte meer is om nieuwe schokken op te vangen".

Arbeidsovereenkomst

De Raad van State begrijpt dat het doorvoeren van hervormingen tijd kost en dat het moeilijk is gezien de "fragiele (internationale) economische situatie". Toch roept het hoogste adviesorgaan van de regering het kabinet op om de belastingen te herzien en de lasten op arbeid terug te dringen.

Ook vindt de Raad van State het noodzakelijk dat er veranderingen op de arbeidsmarkt plaatsvinden. Zo krijgen steeds minder mensen een arbeidsovereenkomst, waardoor de sociale bescherming van werknemers op de tocht staat, aldus de Raad van State.

In de Miljoenennota staat dat Nederland het komende jaar voldoet aan de Europese begrotingsregels. Nederland blijft met een begrotingstekort van 2,2 procent onder de norm van 3 procent, die vastgelegd is in het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact, opgesteld bij de invoering van de euro in 2002.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl