NOS NieuwsAangepast

Einde aan stijging zorguitgaven

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van VWS verwachten in 2015 hetzelfde uit te geven aan zorg als in 2014. De zorguitgaven zijn jarenlang sterk gestegen. In de periode 2005-2010 met bijna zes procent per jaar.

Onder Schippers is die groei afgeremd. Met de nulgroei in 2015 komt de groei van de zorguitgaven over de periode 2011-2015 nu uit op 2,3 procent .

De premie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) die ingehouden wordt op het inkomen daalt en komt op 9,65 procent. Dat is drie procent minder dan in 2014. De WLZ is de opvolger van de AWBZ en verzekert langdurig verblijf in instellingen. De gemeenten worden via de WMO verantwoordelijk voor begeleiding en dagbesteding die tot nu toe uit de AWBZ worden betaald. Verpleging en verzorging aan huis is uit de AWBZ overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet.

Premiestijging?

VWS gaat er door deze uitbreiding van het verzekerd pakket van uit dat de premie voor de basisverzekering met tien euro per maand gaat stijgen. Dat is niet zeker. De zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie. Die hebben grotere financiële reserves opgebouwd dan de toezichthouder eist en zouden kunnen besluiten de premie minder of zelfs niet te verhogen.

Het eigen risico stijgt met 15 euro naar 375 euro per jaar. De huisarts en ook verpleging en verzorging vallen niet onder het eigen risico. De eigen bijdrage voor verpleging en verzorging die in de AWBZ gold vervalt.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat voor de laagste inkomens omhoog, maar wordt sneller afgebouwd als het inkomen wat hoger is. Hoe dat precies uitpakt, wordt duidelijk als de zorgverzekeraars half november hun premies bekend hebben gemaakt.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Om de overgang naar de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning soepel te laten verlopen wordt in 2015 40 miljoen uitgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl