NOS NieuwsAangepast

Extra geld tegen de misdaad

Politie en justitie moeten nog meer werk maken van de bestrijding van drugscriminaliteit, mensenhandel, fraude en outlaw motorclubs. Daarom komt er volgend jaar al 10 miljoen euro extra beschikbaar, staat in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2017 loopt dat op tot bijna honderd miljoen euro. Het ministerie noemt deze criminaliteit ondermijnend en hardnekkig .

Het extra geld moet leiden tot de bestrijding van 950 criminele samenwerkingsverbanden per jaar. Vooral door betere samenwerking van allerlei diensten en organisaties zoals politie Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst.

Hennepteelt

Ook de bestrijding van de georganiseerde misdaad in de zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland krijgt extra prioriteit: deze provincies krijgen vanaf oktober dit jaar 125 politiemensen extra. Dit komt uit de bestaande mankracht van de politie. De extra politiecapaciteit voor de zuidelijke provincies is vooral voor de aanpak van hennepteelt en synthetische drugs.

Rondtrekkende bendes

In juli luidden de burgemeesters in het zuiden al de noodklok over intimidatie en corruptie vanuit de drugswereld. Begin deze maand werd bekend dat er extra mankracht zou komen voor de politie in het zuiden.

Het ministerie zegt ook dat Nederland samen met België, Luxemburg en Frankrijk werkt aan een actieprogramma voor bestrijding van grensoverschrijdende drugscriminaliteit en rondtrekkende Oost-Europese bendes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl