NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil 100.000 banen extra

Het kabinet wil op termijn 100.000 banen extra scheppen door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen. Minister Dijsselbloem zei bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer dat het kabinet volgend jaar een eerste aanzet geeft door de belastingdruk op arbeid met 1 miljard te verminderen.

Volgens Dijsselbloem is daarmee de toon gezet voor de belastingherziening van de komende jaren. Het kabinet dient op dat punt verder overigens nog geen uitgewerkte voorstellen in bij de Kamer. "Het tempo hangt af van de financieel-economische ontwikkelingen", zegt Dijsselbloem.

Het kabinet stelt dat Nederland langzaam herstelt van de crisis. Maar volgens Dijsselbloem is het herstel broos en vormen de internationale ontwikkelingen een risico. Hij spreekt van een behoedzame begroting, "gezien de internationale turbulentie". De minister zegt te kiezen voor evenwicht tussen herstel van de koopkracht en het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën.

"Pijnlijk"

Volgens de gepresenteerde cijfers stijgt de koopkracht gemiddeld een half procent. Het kabinet zegt dat 71 procent van de huishoudens de koopkracht omhoog ziet gaan en dat 57 procent van de ouderen erop vooruitgaat. De gemiddelde koopkracht voor ouderen komt op nul.

Het kabinet zegt dat nog steeds "pijnlijke maatregelen nodig" zijn. Volgens het kabinet worden lage inkomens zoveel mogelijk ontzien. Verwacht wordt dat de economie volgend jaar 1,25 procent groeit en dat het begrotingstekort uitkomt op 2,2 procent. Dijsselbloem benadrukt dat dat ruim onder de Europese norm is, maar "dat we er nog niet zijn". Hij wijst erop dat de overheid volgend jaar nog steeds 15 miljard euro meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Werkloosheid

De werkloosheid daalt volgend jaar naar 605.000. Het kabinet is blij met de daling, maar vindt het aantal nog veel te hoog. Het zet in op extra scholing, maatregelen voor 50Plussers en extra leerbanen voor jongeren.

Er komt een brug-WW die werkzoekenden makkelijker en sneller aan het werk moet helpen waar een tekort is. Als een werkzoekende aan de slag gaat in een sector met een tekort, krijgt hij voor de uren dat hij werkt salaris en voor de uren waarin hij wordt omgeschoold een uitkering.

De zorgtoeslag voor de laagste inkomens gaat omhoog en voor de hogere inkomens omlaag. Hoeveel precies wordt eind november bekend als de zorgverzekeraars de definitieve premies publiceren. De premies stijgen met zo'n 10 euro per maand.

Lastenverlichting

De bewindslieden willen met een aantal maatregelen de lasten met een miljard euro verlichten. Zo gaat de korting op de belasting voor iedereen die werkt omhoog en de eerste schijf in de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Werkloze ouders krijgen zes in plaats van drie maanden kinderopvangtoeslag.

Voor het eerst in jaren gaat er meer geld naar Defensie, volgend jaar 50 miljoen euro, in 2016 150 miljoen en vanaf 2017 100 miljoen. Minister Hennis spreekt van een trendbreuk en ze wil onder meer de "slagkracht" van de krijgsmacht verbeteren. Ze gaat extra Cougar-helikopters in gebruik nemen en Defensie koopt 20 extra Bushmaster-pantservoertuigen.

Vwo in vijf jaar

Leerlingen van het vwo krijgen de mogelijkheid om in vijf jaar hun opleiding af te ronden. Ook wordt het op steeds meer scholen mogelijk om individuele vakken op een hoger niveau af te ronden.

Paleis Huis ten Bosch wordt de komende drie jaar ingrijpend verbouwd en gerenoveerd. Daarvoor is 35 miljoen euro geserveerd. Volgens het kabinet moeten voordat de koning en zijn gezin uit Wassenaar naar Den Haag verhuizen de technische installaties worden vernieuwd en is ook groot onderhoud nodig aan gevels en daken. Ook moet er asbest worden verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl