NOS VoetbalAangepast

"Compromis van AZ en Van Basten"

Marco van Basten gaat vanaf nu aan de slag als assistent bij AZ. Dat maakte de voormalig trainer dinsdag bekend op een persconferentie. Voetbalcommentator Arno Vermeulen is niet verbaasd dat Van Basten stopt als hoofdtrainer.

"In de persconferentie vertelde Van Basten dat hij in het verleden al vaker last heeft gehad van fysieke ongemakken door stress", vertelt Vermeulen. "Dat was erg verrassend, want dat was tot nu toe niet bekend. Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van stress, maar blijkbaar was dit een structureel probleem bij Van Basten."

Compromis

Op eigen verzoek wordt de 49-jarige Van Basten nu assistent bij AZ. "De club stond vast niet te springen toen Van Basten dit voorstelde", zegt Vermeulen.

"Ze moesten waarschijnlijk wel wennen. Ook omdat het probleem niet bekend was bij technisch directeur Earnest Stewart, ondanks dat Van Basten al eerder cursussen heeft gevolgd tegen die stress. Ik denk dat deze oplossing een soort compromis was, want ze wilden Van Basten niet kwijt."

Aparte situatie

Voor Van Basten betekent het een definitief einde als hoofdcoach. Hij begon in 2003 bij Jong Ajax en ging toen van het Nederlands elftal naar Ajax. De afgelopen twee jaar zat hij bij Heerenveen op de bank. De rollen op de bank bij AZ worden nu omgedraaid. Alex Pastoor wordt nu hoofdtrainer bij de club in Alkmaar.

"Pastoor was eigenlijk een trainer voor de toekomst", legt Vermeulen uit. "Dus dit is wel een aparte situatie. Hoe moet het voor Pastoor zijn om straks Van Basten als assistent te hebben?"

Toch is Pastoor niet onervaren als hoofdtrainer. Eerder had hij al het eerste van NEC en Excelsior onder zich. "Ook bij AZ deed Pastoor al veel taken van een hoofdtrainer, dus feitelijk zal het allemaal wel meevallen. Pastoor zal nu het uithangbord van AZ worden in plaats van Van Basten. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl