NOS NieuwsAangepast

Oost-Oekraïne krijgt zelfbestuur

Een aantal regio's in het oosten van Oekraïne krijgt de komende jaren een eigen bestuur. Het parlement in Oekraïne heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van president Porosjenko.

Daarnaast is het parlement akkoord gegaan met een amnestiewet voor de pro-Russische separatisten. Die amnestie geldt overigens niet voor zware misdrijven, zoals verkrachting en moord.

Geschonden

De separatisten krijgen het drie jaar lang grotendeels voor het zeggen in de regio's Donetsk en Loegansk. Op 7 december zijn er verkiezingen.

President Porosjenko probeert met deze wetten een eind te maken aan de crisis in Oost-Oekraïne. Hij kondigde de wetten gisteren aan.

Sinds 5 september is een staakt-het-vuren van kracht, maar het bestand wordt geregeld geschonden.

Associatieverdrag

Ook hebben de parlementen van Oekraïne en de Europese Unie vanmorgen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU goedgekeurd.

Daarin zijn afspraken gemaakt over nauwere politieke en economische banden. Zo kan Oekraïne makkelijker exporteren naar de Europese Unie.

De weigering van de vorige Oekraïense president Janoekovitsj om dit verdrag te tekenen leidde eind vorig jaar tot een volksopstand in Kiev. Onder druk van de anti-Russische en pro-westerse protesten moest Janoekovitsj plaatsmaken voor meer Europa-gezinde bestuurders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl