NOS NieuwsAangepast

Peiling: zorgen over IS en Oekraïne

De crisis in Oekraïne en de opmars van Islamitische Staat in Irak en Syrië zal ook Nederland raken. De Oekraïne-crisis zal de grootste economische impact op Nederland hebben, maar IS beangstigt mensen meer, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Ipsos legde een aantal stellingen voor aan ruim duizend mensen. Bijna driekwart zegt dat het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten negatieve gevolgen zal hebben voor de economie in Nederland. Tot een grote aanpassing van het eigen koopgedrag leidt de crisis daarentegen niet: op de vraag of de ontwikkelingen in Oekraïne aanzetten tot extra sparen of het uitstel van aankopen, antwoordt een ruime meerderheid 'nee'.

Niet nodig

Het bestedingsgedrag van de regering moet wat veel Nederlanders betreft wel worden gewijzigd. Door de crisis in Oekraïne en de economische gevolgen ervan doet de regering er goed aan meer te investeren in Defensie, vindt 56 procent van de ondervraagden. De rest vindt dat niet nodig.

De economische impact van Islamitische Staat is volgens Nederlanders kleiner. Een minderheid denkt dat de opmars van IS in Irak en Syrië de Nederlandse economie negatief beïnvloedt. Maar de invloed van de radicaal-islamitische beweging op de veiligheidssituatie in Nederland is wel groter dan die van de Oekraïne-crisis. Zestig procent van de ondervraagden meent dat IS Nederland onveiliger maakt.

Ebola

De opkomst van IS raakt vrouwen, lager opgeleiden en ouderen beduidend meer dan mannen, hoger opgeleiden en jongeren. De eerste groep is er meer mee bezig, is er banger van en is somberder over de toekomst van Nederland.

Een andere grote crisis, de ebola-uitbraak in West-Afrika, baart Nederlanders beduidend minder zorgen. Nog geen vier op de tien Nederland zeggen dat deze crisis ze bezighoudt. Ook op de Nederlandse economie zal de ziekte geen invloed hebben; slechts 14 procent vermoedt wel economische gevolgen voor Nederland.

Ipsos ondervroeg voor het onderzoek 1045 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Die vormen een representatieve groep op basis van leeftijd, geslacht, opleiding en woonregio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl