NOS NieuwsAangepast

Nederlander bezuinigt minder

Nederlanders hebben het afgelopen jaar minder gesneden in de uitgaven dan in het jaar ervoor. Toch zegt nog altijd een meerderheid niet of maar net rond te kunnen komen, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Ipsos ondervroeg ruim duizend Nederlanders. Waar vorig jaar 86 procent verklaarde te hebben bezuinigd, is dat percentage nu gedaald tot 67 procent. Vooral aan etentjes, kleding en vakanties werd minder uitgegeven.

Maar net

Rondkomen blijft voor veel mensen moeilijk. Vier op de tien ondervraagden zeggen dat rondkomen 'maar net' lukt. Veertien procent komt aan het einde van de maand geld te kort. De rest heeft geen probleem om rond te komen.

Vooral op het gebied van werkgelegenheid blijven er zorgen. Tien procent zegt zijn baan te hebben verloren vanwege de crisis. Ook kiezen sommige mensen ervoor om vanwege de economische situatie niet van baan te wisselen (14 procent). Ongeveer één op de zes Nederlanders geeft te kennen dat door de crisis zijn baan op het spel staat.

Een 5,4

Verder komt uit de peiling naar voren dat de waardering van het kabinet terug is op het niveau van voor de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. De manier waarop de regering daarop reageerde leidde tot een hogere waardering, maar dat effect is inmiddels volledig verdampt. Het kabinet krijgt nu als rapportcijfer gemiddeld een 5,4. Na de vliegramp was het cijfer nog gestegen tot een 5,9.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken scoort het beste, met een 7,4. Zijn waardering was het hoogst na de ramp met vlucht MH17: een 8. Minister Dijsselbloem (Financiën) krijgt een 6,1 en premier Rutte haalt een krappe voldoende met een 5,6. Kort na de vliegramp in Oost-Oekraïne gaven Nederlanders de premier nog een 6,3.

Het negatiefst

Positief voor het kabinet is dat Nederlanders minder negatief zijn over de invloed van het regeringsbeleid op de economie. Vorig jaar zeiden ruim acht op de tien ondervraagden dat het kabinet de crisis verergert; dat percentage is gedaald tot 43. Vooral de VVD-kiezer is te spreken over de rol van het kabinet; Nederlanders die PVV of SP stemmen zijn het negatiefst over het kabinet.

Ipsos ondervroeg voor het onderzoek 1045 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Die vormen een representatieve groep op basis van leeftijd, geslacht, opleiding en woonregio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl