NOS NieuwsAangepast

Luchtaanvallen op IS bij Bagdad

De Amerikaanse luchtmacht heeft voor het eerst aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in de buurt van Bagdad. Gisteren zijn ten zuidwesten van de Iraakse hoofdstad meerdere bommen gegooid op stellingen van de terreurgroep, zegt de legerleiding in Florida.

De luchtaanvallen luiden een nieuwe fase in van de strijd tegen IS. Het Pentagon had vorige week al aangekondigd dat de bombardementen offensiever zouden worden en niet alleen meer zouden worden uitgevoerd om Amerikaanse burgers te beschermen.

Tot nu toe voerden de Verenigde Staten alleen luchtaanvallen uit in het noorden van Irak. Sinds 8 augustus werden onder meer IS-stellingen bij de berg Sinjar en bij de steden Mosul en Erbil onder vuur genomen. In Erbil zitten veel Amerikanen.

Strijd

Gisteren besloten dertig landen op een conferentie in Parijs om verder te strijden tegen IS, ook militair. De soennitische terreurorganisatie heeft in delen van Syrië en Irak een eigen staat uitgeroepen, waar andersdenkenden hun leven niet zeker zijn. Uit woede over buitenlandse inmenging heeft IS twee Amerikanen en een Brit onthoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl