NOS NieuwsAangepast

"Zelfbestuur separatisten Donetsk"

Pro-Russische separatisten mogen provincies in Oost-Oekraïne de komende drie jaar zelf besturen. Dat staat in een wetsvoorstel van president Porosjenko, dat hij vandaag aanbiedt aan het parlement in Kiev. Porosjenko komt ook met een amnestiewet.

De Oekraïense president benadrukt dat het zelfbestuur tijdelijk is. In de tussentijd wil hij de overheid decentraliseren. Daarvoor is ook een wijziging van de grondwet nodig. "Voor ons is niets belangrijker dan vrede", zegt hij.

Porosjenko had vorige week al aangekondigd dat de separatisten in Donetsk en Loegansk op meer autonomie kunnen rekenen. Details gaf hij toen niet. Porosjenko zei wel dat Oekraïne één land moet blijven.

Amnestie

Het parlement in Kiev moet zich ook buigen over een amnestiewet. Separatisten die lichte vergrijpen hebben gepleegd, worden als het aan Porosjenko ligt niet vervolgd. De president benadrukt dat de wet niet geldt voor moordenaars, verkrachters en vandalen.

Verscheidende media melden dat overheidsinstellingen in Donetsk en Loegansk voortaan ook het Russisch als voertaal mogen gebruiken. In de mededeling van Porosjenko wordt daar niets over gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl