NOS VoetbalAangepast

Champagne daagt Blatter uit

De Fransman Jérôme Champagne zal zich officieel kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Daarmee is hij de eerste man die de al sinds 1998 aan het roer staande Zwitser Sepp Blatter formeel uitdaagt voor de komende verkiezingen voor de belangrijkste functie bij de wereldvoetbalbond. Die verkiezingen staan voor mei volgend jaar gepland.

Champagne, die het nieuws over zijn kandidaatstelling bekendmaakte op zijn Facebook-pagina, is een voormalig Frans diplomaat en tevens een voormalig lid van de directie van de FIFA. Hij trad in dienst bij de FIFA in 1998, nadat hij in de jaren daarvoor lid was geweest van het organisatiecomité van het WK voetbal 1998 dat in Frankrijk werd gespeeld.

Champagne bekleedde binnen de wereldvoetbalbond diverse functies. Als directeur internationale betrekkingen was hij tussen 2007 en 2010 de rechterhand van Blatter. Na 2010 verliet hij de FIFA.

Champagne viel Blatter publiekelijk nooit af, maar heeft de laatste maanden meer en meer stelling genomen tegen de huidige koers van het mondiale voetbal. Zo sprak hij recent meermalen zijn afschuw uit over de almaar toenemende invloed van rijke investeerders op het topvoetbal. Ook riep Champagne de FIFA op om een moderner en transparanter beleid te voeren, waarbij spelers en clubs volgens hem meer inspraak dienen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl