NOS SportAangepast

"Nederlandse atleten absolute top"

Nu het atletiekjaar 2014 voor de baanatleten erop zit, komt NOS-commentator Leon Haan terugblikkend op het seizoen met een prettige conclusie: "De Nederlandse atletiek staat er beter voor dan ooit tevoren."

Haan baseert dat op de goede Nederlandse prestaties bij de WK indoor in Polen, de EK in Zürich en de wedstrijden om de Diamond League. "Daar waren Dafne Schippers, Sifan Hassan, Nadine Broersen, Susan Kuijken en Ignisious Gaisah absolute top."

"Bovendien waren ook Eelco Sintnicolaas en Jip Vastenburg erg goed. Natuurlijk waren er ook tegenvallers. Zoals discuswerper Erik Cadée, die de EK-finale niet haalde, en de door blessures geplaagde Churandy Martina, die bij de EK geen medaille wist te winnen."

Haan is dan ook genereus in het opstellen van de eindejaarsrapporten van de vijf beste Nederlandse atleten in 2014.

Dafne Schippers: 9+

EK goud 100m

EK goud 200m

Bij de EK presteerde zij optimaal met twee titels. Bovendien verbeterde Schippers dit seizoen zes nationale records. Dat deed ze op de zevenkamp, bij het verspringen, op de 4x100 meter, de 100 meter en de 200 meter. Door vermoeidheid speelde Schippers aan het einde van het seizoen een iets minder prominente rol, al wist ze zondag in de laatste wedstrijd van het seizoen over 200 meter tijdens de Continental Cup nog wel overtuigend te winnen.

Sifan Hassan: 9+

EK goud 1500m

EK zilver 5000m

Zij deed met twee EK-medailles niet onder voor Schippers dit jaar, ook al pakte Hassan niet het EK-goud op de 5000 meter. De geboren Ethiopische overtuigde daarentegen gedurende het hele Diamond League-seizoen en liep ook de stokoude Nederlandse records uit de boeken op de 1500 meter en de 3000 meter.

Nadine Broersen: 9

WK indoor goud vijfkamp

EK zilver zevenkamp

Bij de EK in Zürich kwam Broersen net tekort voor het goud, maar ze won wel zilver en had eerder dit jaar al de titel gepakt bij de WK indoor in Polen. Dat is echt uitzonderlijk goed. Nelli Cooman was 25 jaar geleden de laatste Nederlandse die een wereldtitel indoor veroverde.

Susan Kuijken: 8

EK brons 5000m

Vorig jaar was Kuijken al heel goed, maar dit jaar presteerde ze door blessureleed aanvankelijk minder. Bij de EK was ze echter weer heel sterk. Door de andere successen zou je bijna vergeten hoe goed het is om een medaille te pakken. Vervolgens toonde Kuijken in de Diamond League ook aan lang mee te kunnen met de Afrikaanse atletes.

Ignisious Gaisah: 7,5

Er was weliswaar geen EK-succes voor verspringer Gaisah, maar hij herstelde zich daarna door de Grand Prix van Berlijn te winnen. Gaisah werd bovendien tweede in het eindklassement van de Diamond League en won de laatste wedstrijd van de Continental Cup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl