NOS NieuwsAangepast

Limburg keurt afschieten zwijnen af

Het afschieten van de door de brandweer geredde zwijnen in Weert had niet mogen gebeuren. Dat zegt de Limburgse gedeputeerde Van der Broeck na overleg met alle betrokken partijen. De jager had niet op gevangen dieren mogen schieten.

De brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging zeggen goed te kunnen begrijpen dat het doodschieten van de dieren tot publieke verontwaardiging heeft geleid.

Duidelijkheid

Ook de brandweerlieden die betrokken waren bij de reddingsactie zijn geschrokken. Ze willen duidelijkheid over wat ze in zo'n situatie moeten doen en of ze de dieren wel moeten redden.

Gisteren belandden 8 zwijnen in de Zuid-Willemsvaart in Weert. 5 zwijnen verdronken, 3 werden er door de brandweer gered.

Volgens het zogenoemde nulstandbeleid mogen wilde zwijnen die buiten een natuurpark komen worden afgeschoten. Maar niet als het gaat om gevangen dieren en ook niet op zondag.

Strafbaar

"Ook als dit zich op een doordeweekse dag had voorgedaan, dan had dit niet mogen gebeuren. Zo is het nulstandbeleid niet bedoeld", zegt Van der Broeck. De provincie gaat de teksten nakijken en als er onduidelijkheid over kan bestaan dan worden ze aangepast.

De jager die de zwijnen doodde heeft nog geen proces-verbaal gekregen. De politie onderzoekt nu of hij strafbaar is.

Zowel de jager als gedeputeerde Van der Broeck worden bedreigd vanwege het incident. Dat zegt de gedeputeerde tegen de Limburgse omroep L1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl