NOS WielrennenAangepast

Van Baarle geselecteerd voor WK

Dylan van Baarle is de grote verrassing in de selectie van bondscoach Johan Lammerts voor de WK wielrennen op de weg in het Spaanse Ponferrada. Lammerts had nog drie plaatsen vrij in zijn keurkorps. Die plaatsen vielen naast Van Baarle toe aan Stef Clement en Steven Kruiswijk.

Van Baarle baarde afgelopen week opzien met zijn overwinning in de Ronde van Groot-Brittannië. Daarin hield de voor Garmin uitkomende renner de Pool Michal Kwiatkowski en de Brit Bradley Wiggins knap achter zich.

Eerder al waren Bauke Mollema, Pieter Weening, Wout Poels, Tom-Jelte Slagter, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman voor de wegwedstrijd (zondag 28 september) aangewezen. Dumoulin komt ook in de WK-tijdrit (24 september) in actie.

Geen Terpstra en Boom

Daardoor is er geen plek voor ervaren klassiekerrenners als Niki Terpstra, Lars Boom of Sebastian Langeveld. Puur gezien de prestaties van met name Terpstra (winnaar Parijs-Roubaix) en ook Boom (eerste Nederlandse winnaar Tour-etappe sinds 2005) dit jaar, zouden ze in aanmerking kunnen komen. Boom zegde echter vrijdag zelf al af.

Bondscoach Lammerts: "Voor Boom geldt eigenlijk hetzelfde als Terpstra. Ik ben wezen kijken op het parcours. Je kijkt dan naar de hoogtemeters die overwonnen moeten worden en je ziet dat het een lastig, zwaar parcours is." Lammerts vergelijkt het met Luik-Bastenaken-Luik.

De keuzeheer ziet één voorname kandidaat aan Nederlandse zijde, al verwacht hij dat de zes renners die al waren voorgeselecteerd, allen de finale zouden kunnen rijden. "De kans bestaat dat Bauke de kopman wordt." Dumoulin zal na zijn prestaties in Canada (tweede in Québec en zesde in Montréal) ook een beschermde rol krijgen. Mollema finishte in die WorldTour-wedstrijden overigens beide keren als tiende.

Degenkolb?

Velen dichten de Duitser John Degenkolb de meeste kansen toe in Ponferrada. Lammerts twijfelt. "Degenkolb kan best wel lang mee, maar ik heb hem nog niet in wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik vooraan zien rijden. Misschien dat hij het wel aankan, maar ik ben ervan overtuigd dat landen als Spanje en Italië het niet laten aankomen op een sprint. Daar hebben zij niets aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl