NOS NieuwsAangepast

FNV: iedereen 900 euro erbij

Geen looneis van drie procent, maar 900 euro in contanten. De vakcentrale FNV stapt af van een percentage als centrale loonsverhoging voor volgend jaar. Iedere werkende moet er volgend jaar gemiddeld 900 euro bij krijgen in de cao. Dat heeft het ledenparlement van de FNV vanmiddag besloten.

Met de voorstellen wil de FNV de inkomensverschillen verkleinen en de koopkracht verbeteren. "We zien de verschillen in Nederland steeds meer toenemen", zegt FNV-coördinator Arbeidsvoorwaarden Mariëtte Patijn. "En de mensen die werken, willen er nu eindelijk weer eens wat bij krijgen."

Flutcontracten

De loonsverhoging van 900 euro komt overeen met 3 procent van het gemiddeld modaal inkomen van circa 30.000 euro bruto. Vooral de lagere- en middeninkomens moeten profiteren van een loonsverhoging in euro's.

Voor bijvoorbeeld werknemers die aan de onderkant van het loongebouw zitten, pakt de looneis van 900 euro veel hoger uit dan de gebruikelijke 3 procent. Voor mensen met een hoog salaris, komt de verhoging bij lange na niet op 3 procent uit.

Naast de loonstijging wil de FNV ook werk maken van betere arbeidscontracten, terwijl de vakcentrale af wil van flexibele flut-contracten. Het vervangen van onzeker werk door echte banen leidt volgens de vakcentrale ook tot een forse koopkrachtverbetering.

Weinig in huis

Sinds jaar en dag zet de FNV in op een looneis in procenten. De laatste twee jaar wilde de vakcentrale respectievelijk 2,5 en 3 procent meer loon, vooral om de koopkracht te herstellen, de hoge inflatie te compenseren, en om de bestedingen aan te zwengelen. Op die manier moeten de economie en de werkgelegenheid een impuls krijgen.

Door het zwakke economische herstel zijn die looneisen de voorbije jaren nauwelijks verzilverd. Volgens de werkgeversvereniging AWVN, die het arbeidsvoorwaardenoverleg coördineert, is de loonstijging dit jaar gemiddeld 1,6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl