Kamer wil regie Energieakkoord

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet vaart moet maken met de uitvoering van het Energieakkoord. Ze maken zich zorgen dat afspraken niet worden nageleefd. Aanleiding is dat energiebedrijf Eneco en andere grote partijen zeggen dat ze overwegen te stoppen met investeren in de windparken, omdat minister Kamp zich volgens hen niet aan zijn beloftes houdt. Kamp heeft in april gezegd dat hij de vergunningen voor de windparken nog een keer tegen het licht wil houden.

D66-Kamerlid Van Veldhoven is bang voor grote vertragingen als belangrijke spelers als Eneco niet meer investeren. Ze vindt dat minister Kamp de regie kwijt is over het energieakkoord en wil snel een debat met hem.

Subsidiegeld

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik maakt zich zorgen. Hij wil dat premier Rutte zelf gaat zorgen dat de afspraken die gemaakt zijn met energiebedrijven, milieubeweging, organisaties en sociale partners, worden nageleefd. "Bedrijven dreigen niet meer in Nederlandse windparken te willen investeren en het lijkt erop dat er dit jaar minstens 2 miljard aan subsidiegeld voor schone energie op de plank blijft liggen'', aldus Van Ojik.

Eindeloos gepraat

PvdA-Kamerlid Vos zegt: "Het kabinet moet de voortgang bewaken. We zijn met meer dan 40 bedrijven en organisaties, van Tata Steel tot Greenpeace, overeengekomen dat we 14 procent duurzame energie opwekken in 2020 en daar hebben we veel geld voor uitgetrokken". Hij zegt dat er niet meer "eindeloos gepraat" mag worden en dat het kabinet moet bijsturen waar nodig.

VVD-Kamerlid Leegte vindt de ophef overdreven. Volgens hem bouwen veel bedrijven windparken en is Eneco niet de enige. Mocht Eneco zich terugtrekken, dan is dat volgens Leegte "niet rampzalig" en zullen andere partijen wel gaan investeren in windenergie op zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl