Commandant: meer geld Defensie

Commandant der Strijdkrachten Middendorp wil dat er structureel meer geld gaat naar Defensie. De generaal zei tijdens een bijeenkomst van de Atlantische Commissie dat hij denkt dat de groeiende steun voor Defensie van korte duur is. "Het actuele laagje support is gewoon dun", aldus Middendorp.

Windvaantje

Morgen op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt dat het ministerie van Defensie 100 miljoen euro per jaar meer krijgt. Aanleiding daarvoor zijn onder meer de internationale crises in Oekraïne en het Midden-Oosten. Maar sinds het einde van de Koude Oorlog is op Defensie miljarden bezuinigd en Middendorp vreest dat de steun die er dit jaar komt niet permanent is. "Defensie is geen windvaantje. We hebben steun nodig. Niet eventjes als er een crisis is, maar meerjarig, structureel en consequent", zegt hij.

NAVO-norm

Middendorp denkt dat zowel de mensen in de samenleving als in de politiek zich realiseren dat er een verandering moet komen bij Defensie, maar stelt wel dat "het ijs dun is". Hij wil dat Nederland niet minder dan de NAVO-norm (2 procent van het bruto nationaal product) gaat uitgeven aan Defensie. Momenteel is dat cijfer 1,16 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl