NOS NieuwsAangepast

VS wil vrijlating Amerikanen

In april van dit jaar werd hij opgepakt, toen hij als toerist het land binnenkwam. De 24-jarige Amerikaan Matthew Todd Miller. Zonder precies te weten waarom. Gisteren werd hij veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid. Volgens de Noord-Koreaanse media heeft Miller 'vijandelijke activiteiten' tegen het land bedreven. Bij zijn aankomst in Pyongyang zou hij zijn visum hebben verbrand en om asiel hebben gevraagd.

Drie Amerikanen

Naast Miller zitten nog twee Amerikanen om onduidelijke redenen vast in Noord-Korea. Een van hen, Kenneth Bae, heeft 15 jaar dwangarbeid gekregen. Hij was reisagent en zou zijn organisatie hebben gebruikt om de Noord-Koreaanse regering omver te werpen.

De derde, Jeffrey Fowle, moet nog voor de rechter verschijnen. Hij bezocht Noord-Korea als toerist en zou in zijn hotelkamer een bijbel hebben achtergelaten.

Interview

De drie kregen onlangs toestemming om met de Amerikaanse tv-zender CNN te praten. Tijdens de interviews bekenden ze schuld en vroegen ze de Amerikaanse regering om hulp. Noord-Koreaanse autoriteiten waren overigens bij de gesprekken aanwezig.

Na de uitzending van CNN liet het Witte Huis weten dat de bevrijding van de landgenoten een topprioriteit is.

Hoe die bevrijding moet plaatsvinden is nog niet duidelijk. Volgens waarnemers probeert Noord-Korea hen te gebruiken om de VS tot onderhandelingen te dwingen. Het zijn niet de eerste Amerikanen die onder vage voorwendselen in Noord-Korea worden vastgehouden.

Illegaal

Eerder is het al wel gelukt om gevangenen vrij te krijgen. In 2010 was een bezoek van voormalig president Jimmy Carter nodig om Aijalon Gomes te bevrijden. De Amerikaan werd in dat jaar tot acht jaar werkkamp veroordeeld omdat hij illegaal vanuit China de grens met Noord-Korea was overgestoken.

In 2009 kwam oud-president Bill Clinton eraan te pas om de twee journalistes Laura Ling en Euna Lee te bevrijden. Zij waren dat jaar veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid omdat ook zij illegaal Noord-Korea waren binnengekomen.

Maar wat er tijdens de onderhandelingen in Noord-Korea door de Amerikanen is toegezegd blijft onduidelijk.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt landgenoten in ieder geval af om naar Noord-Korea te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl