NOS NieuwsAangepast

Steun kabinet ruim verdubbeld

Het vertrouwen in het kabinet-Rutte II is afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 19.000 deelnemers.

Vorig jaar gaf 14 procent van de ondervraagden aan vertrouwen te hebben in het kabinet. Nu is dat 32 procent. Toen het kabinet in 2012 aantrad, gaf 42 procent van de deelnemers aan de ministersploeg te vertrouwen.

Samenwerking

De ondervraagden zeggen dat ze de samenwerking van het kabinet met de zogenoemde constructieve oppositiepartijen waarderen. Dat geldt ook voor de samenwerking tussen regeringspartijen VVD en PvdA onderling.

Verder waarderen de ondervraagden het dat premier Rutte en de zijnen ondanks de economische crisis durven te hervormen en die hervormingen ook doorzetten. Ook noemen ze het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het optreden van het kabinet rondom de vliegramp in Oekraïne als positieve punten.

Mark Rutte

De premier doet het zelf ook goed; het vertrouwen in de leider van het kabinet stijgt van 16 procent vorig jaar naar 41 procent nu. In rapportcijfers uitgedrukt: van 3,8 naar 5,5. Deelnemers vinden hem gegroeid in zijn rol als minister-president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl