NOS NieuwsAangepast

Fred R.: van voetbal naar wapens

Fred R. wordt in 1998 gearresteerd als verdachte van de moord op Surinamer Arturo Ritfeld. Hij wordt veroordeeld tot zeventien jaar cel, maar door een vormfout van het Openbaar Ministerie komt hij vrij. Tot dat moment kennen de meeste mensen hem als een verdienstelijke amateurvoetballer die bij FC Utrecht en Volendam speelt. Niemand heeft weet van zijn rol in het criminele circuit.

Als het criminele leven steeds meer tijd van hem vraagt, neemt R. afscheid van het voetbal. Het duurt niet lang voordat hij bij liquidaties betrokken raakt. Tijdens zijn voorarrest in de zaak-Ritfeld komt hij in contact met de Amsterdamse drugsbaron Greg R., die goede banden heeft met Willem Holleeder. Ze worden vrienden en Fred R. krijgt uiteindelijk een baan bij hem.

R. komt daarna herhaaldelijk in beeld bij de politie. Hij wordt in 2003 opgepakt voor wapenbezit en plant vanuit de gevangenis een aanslag op de Hilversummer George van D. De politie waarschuwt Van D. , die vervolgens een belastende verklaring over Fred R. aflegt. R. zit uiteindelijk alleen vast voor wapenbezit.

In 2006 wordt R. gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van kroegbaas Thomas van der Bijl. Justitie noemt R. de organisator. Andere betrokkenen leggen belastende verklaringen af en wijzen naar R. als opdrachtgever.

Organisator

R. wordt daarnaast genoemd in verklaringen van Peter de la S, die in 2007 een deal sloot met het Openbaar Ministerie. La S. noemt Fred R. de organisator van liquidaties waarbij ook Dino S. betrokken was. Justitie denkt daarnaast dat R. betrokken is bij de liquidatie van Kees Houtman in november 2005. Op 29 februari 2013 krijgt R. dertig jaar celstraf wegens grootschalig wapenbezit en pogingen tot uitlokking van moord op twee mensen.

R. heeft nu een deal gesloten met het OM. In ruil voor strafvermindering legt hij verklaringen af over anderen. Mede daarom begint het OM nu een nieuw onderzoek naar de betrokkenheid van Willem Holleeder bij drie liquidaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl