NOS NieuwsAangepast

Eensgezindheid over strijd tegen IS

De internationale gemeenschap gaat door met de aanpak van IS, zowel politiek als militair. Dat maakten Frankrijk en Irak bekend na afloop van de Internationale conferentie voor vrede en veiligheid in Irak.

"Na de Britse en Amerikaanse vrienden en zo veel anderen die door IS-terroristen werden vermoord zeggen dertig landen, waaronder de machtigste in de wereld, allemaal dat ze IS willen verslaan", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius na afloop van de bijeenkomt in Parijs. Hij doelde daarbij op de recente onthoofdingen door IS. Het laatste slachtoffer was de Britse hulpverlener David Haines.

Fabius zei dat de conferentie erg nuttig was en veel hoop geeft. Zijn Iraakse collega Ibrahim al-Jaafari voegde eraan toe dat Irak het vertrouwen heeft gekregen er niet alleen voor te staan in de strijd tegen Islamitische Staat.

Timmermans

Aan de vergadering deden 24 landen mee, waaronder Nederland. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken onderstreepte in Parijs het belang van de top. "We weten dat alleen een politieke oplossing een duurzame oplossing kan brengen."

Na afloop zei Timmermans dat wat Nederland betreft niets is uitgesloten in de strijd tegen IS. "We blijven in gesprek met alle landen die een bijdrage willen leveren om IS een halt toe te roepen."

IS is geen staat

De deelnemers aan de conferentie zijn het erover eens dat IS geen staat is, en geen vertegenwoordiging van de islam, maar een zeer gevaarlijke beweging die moet verdwijnen. "IS-moordenaars zeggen tegen de wereld: je doet met ons mee, anders maken we je dood. Daartegen moet je je verdedigen. Zulke terroristen moet je bestrijden en dat gaan we doen," zei Fabius.

Hij zei verder dat dit niet alleen de landen aangaat die het meest getroffen worden, Irak en Syrië en hun buurlanden, maar ook Europa en de rest van de wereld. "Een terroristische groep stopt niet uit eigen beweging. Iedereen is er bezorgd over, daarom blijven we erover praten."

IS wordt ook militair verder bestreden voor de veiligheid in Irak. Het land krijgt daarbij internationale hulp. Vanmorgen hebben Franse militaire vliegtuigen de eerste verkenningsvluchten uitgevoerd boven het gebied waar IS aan de macht is. Dat gebeurde op het moment dat de conferentie in Parijs begon, vanmorgen om 09.30 uur.

Geld nodig

Er is geld nodig om Irak te helpen het land veiliger te maken. Daarnaast moeten de geldstromen naar IS worden afgesneden. Er komt vanuit 51 landen op de een of andere manier steun voor de strijd van IS, meestal geld.

Ook het humanitaire probleem is besproken op de conferentie. Er zijn miljoenen vluchtelingen in Irak. Die hebben nu te lijden onder de hitte, maar binnen afzienbare tijd wordt de kou het grootste probleem. De wederopbouw van het land moet zo snel mogelijk beginnen.

Al-Jaafari is blij dat de internationale gemeenschap de landen steunt die door IS worden aangevallen en bedreigd. Hij zei dat Irak overtuigd is van de noodzaak om de nationale eenheid te bewaren om IS te kunnen aanpakken. Hij bedankte iedereen die heeft bijgedragen om het lijden van de Iraakse bevolking te verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl