NOS NieuwsAangepast

Kort geding om Schilderswijkverbod

Bij de rechtbank in Den Haag dient woensdag een kort geding tegen de beslissing van burgemeester Van Aartsen om zaterdag geen demonstraties in de Schilderswijk toe te staan. De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en het extreem-linkse Samen Tegen Racisme willen dat de rechter het besluit van Van Aartsen schorst.

Behalve de NVU en Samen Tegen Racisme hebben ook de extreem-rechtse gelegenheidsformatie Pro Patria, de Muslim Defence League en GeenStijl (IAVVS) toestemming om zaterdag in Den Haag te demonstreren. Van Aartsen heeft wel strikte voorwaarden gesteld. Zo mogen de protesten niet in de Schilderswijk plaatsvinden en mogen de demonstranten alleen op een vaste plaats hun denkbeelden verkondigen.

Onaanvaardbaar

Van Aartsen besloot hiertoe nadat eerdere demonstraties voor en tegen Islamitische Staat in de Schilderswijk uit de hand waren gelopen.

Voor de NVU zijn de door Van Aartsen opgelegde beperkingen onaanvaardbaar. De extreem-rechtse partij vocht al eerder beperkingen van demonstraties met succes aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl