NOS NieuwsAangepast

Hogere koers Heineken, SABMiller

De koers van bierconcern SABMiller is met 4 procent gestegen nadat bekend was geworden dat het interesse heeft in Heineken. Ook de koers van het aandeel Heineken steeg; die staat halverwege de middag ruim 2 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag.

Gisteravond rond middernacht bevestigde de bierbrouwer door het Brits-Zuid-Afrikaanse concern te zijn benaderd, maar de familie Heineken heeft laten weten "het erfgoed en de identiteit van Heineken als onafhankelijk bedrijf" te willen voortzetten. De brouwer is niet te koop.

De familie Heineken kan daar zelfstandig over beslissen, doordat die meer dan de helft van een holding in bezit heeft die weer een meerderheidsbelang heeft in Heineken. Op die manier heeft de familie met een relatief beperkte investering toch de volledige zeggenschap over het bedrijf.

Mooi bod

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de familie Heineken toch zijn standpunt moet heroverwegen als het om een echt mooi bod gaat. De vereniging noemt een bod mooi als de overname meer dan 30 procent is en de toekomst van het bedrijf is gewaarborgd.

Als de familie dan nog niet op het bod ingaat, vindt de VEB dat zij de belegger moet uitleggen waarom het beter is dat Heineken zelfstandig blijft. De brouwer moet dan kunnen aantonen dat zij hoge rendementen voor de belegger ook zelfstandig kan halen.

Zelfstandig

Joost van Beek, beursanalist bij Theodoor Gillissen, zegt dat volgens marktgeruchten de overnamepoging een zet is van SABMiller om uit handen te blijven van Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwer ter wereld. Hij vermoedt dat de afwijzing van Heineken geen onderdeel is van een onderhandelingsproces om er een hoger bod uit te slepen en dat Heineken echt zelfstandig wil blijven.

Hij zegt dat de bierwereld bezig is met een grote consolidatieslag: "Alle grote bedrijven hebben links en rechts brouwerijen opgekocht en beginnen nu naar elkaar te kijken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl