Premier logeert bij Aboriginals

De Australische premier Abbott regeert zijn land deze week vanuit een tent in de rimboe, in het noorden van het land. Hij wil op die manier te weten komen wat er speelt bij de Aboriginals, de allereerste bewoners van Australië.

Met de trip komt Abbott de verkiezingsbelofte na dat hij ieder jaar een week zal doorbrengen in een inheems gebied. De premier, die gisteren bekendmaakte dat er 600 militairen naar het Midden-Oosten gaan om te strijden tegen IS, zal nauw contact onderhouden met de regering in Canberra. "Uiteraard ga ik terug als er ontwikkelingen zijn die daarom vragen", zei hij.

Beter begrijpen

Abbott arriveerde gisteren in Arnhem Land (vernoemd naar een Nederlands schip), dat sinds de jaren 30 een reservaat is voor Aboriginals. Hij werd daar traditioneel verwelkomd door de Rirratjingu-stam. Stamleden voerden een dans op waarin de bewegingen van de vloed werden uitgebeeld. Daarna reisde Abbott door naar de Gumatj-stam van leider Galarrwuy Yunupingu, die de premier had uitgenodigd.

Abbott noemt het bezoek "een kans om beter te begrijpen wat de mensen die in deze gebieden wonen en werken, nodig hebben".

De Aboriginals maken 2 procent uit van de Australische bevolking. Met het hoogste percentage aan kindersterfte, alcoholgebruik en werkloosheid, zijn ze de meest kansarme groep van het land.

Referendum

Vorig jaar nam het parlement een wetsvoorstel aan waarin de Aboriginals en de Straat Torres-eilanders (bewoners van de eilanden) worden erkend als de eerste bewoners van het land, maar in de grondwet wordt daarover niets gezegd. Lokale inheemse leiders sturen nu aan op een referendum voor grondwettelijke erkenning van de inheemse Australiërs. "Ik denk dat we allemaal willen wat het beste is voor de inheemse volken", zegt Abbott daarover.

Maar grondwettelijke erkenning is niet het enige wat de Aboriginals willen. Ze willen meer zelfbestuur, zodat ze de kans krijgen om zich economisch te ontwikkelen. Met bezoekjes aan verschillende projecten proberen ze Abbott te overtuigen van hun kunnen.

Abbott gaat vrijdag weer terug naar Canberra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl